Hardlopen 3
Hardlopen

Trek jij na een lange periode van rust de hardloopschoenen weer aan? 

Hardlopen is één van de meest populaire fysieke activiteiten, het aantal mensen die hardlopen groeit nog steeds, er is altijd wel een reden om te gaan hardlopen: soms om stress kwijt te raken, om af te vallen of omdat hardlopen gewoon lekker is. Hardlopen lijkt simpel echter komt er vaak meer bij kijken. Bij het hardlopen vangt je lichaam namelijk wel 2 tot 3 keer je eigen lichaamsgewicht.

Helaas kunnen door verschillende redenen (overbelasting) klachten ontstaan aan het bewegingsapparaat door bijvoorbeeld oude blessures, te snelle opbouw, verschillende ondergronden of een verkeerde loophouding.  

Veel voorkomende hardloopklachten zijn: 

  • Achillespeesklachten
  • Knieklachten 
  • Scheenbeenklachten
  • Enkelklachten

Achillespeesklachten
Een achillespeesklacht wordt vaak geleidelijk aan erger en ontstaat dus ook (bijna) nooit plotseling. Deze klacht is een typisch voorbeeld van een overbelasting blessure waarbij de pijn vooral ontstaat 5-7cm boven de hak. Oorzaken van achillespeesklachten kunnen zijn: verkorting of stijfheid, in korte tijd veel lopen en/of springen, overgewicht of stand afwijking van de benen. 

Knieklachten
Dit word ook wel patella tendinopathie genoemd. Het betekend een aandoening van de patellapees (kniepees). Door overbelasting van de bovenbeen spieren kan deze pijn ontstaan, hiervoor zijn diverse oefeningen om de bovenbeen spieren te versterken. De pijn ontstaat meestal aan de onderzijde van de knieschijf, de pijn word omschreven als drukpijn met meestal lichte zwelling.


Scheenbeenklachten
Oftwel één van de meest voorkomende hardloopblessures. Deze klacht wordt ook wel scheenbeenvliesontsteking, shin splint, springschenen of mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) genoemd. De pijnklachten ontstaan aan de voorzijde van het onderbeen en nemen vaak toe als er meer word gelopen dit is dan ook  één van de risicofactoren. Oorzaken van deze scheenbeenklachten is altijd overbelasting van het scheenbeen. 

Enkelklachten
Dit is een klacht die vaak een enkelverzwikking wordt genoemd in de volksmond. Je hoeft maar een stoeprandje te missen en je verstapt je, waarbij en een overrekking of een scheuring van de enkelbanden kan optreden. Je voelt vaak een plotselinge en scherpe pijn, meestal aan de buitenkant van de enkel. Na een tijdje vind er een bloeduitstorting plaats en kun je minder belasten doordat het pijnlijk is. 

Oorzaken van een enkelverzwikking kunnen zijn: Verkeerde afzet of landing bij het (hard)lopen, verstappen bij ongelijke ondergronden zoals in het bos. Tevens is er uit onderzoek gebleken dat een sporter die de enkelverzwikking eerder heeft gehad een grotere kans heeft op herhaling van de klacht. 

Algemene tips: 

- Start met een goede warming-up, ben je nog niet zo’n ervaren hardloper begin de warming-up dan met een stevig wandeltempo.
- Spierversterkende oefeningen voor bijvoorbeeld de kuiten, bovenbeenspieren en billen.
- Aanschaf van goede hardloop schoenen.
- Probeer de trainingen langzaam op te bouwen om de overbelasting klachten te voorkomen. 

Hardlopen 4

Rianne Pennings

Fysiotherapeut.

Manueel therapeut MSc i.o. Praktijkhouder

Direct contact

Bel ons via: 06 5702 2962 of maak direct online een afspraak via de website.

Met Spoed hulp nodig?

Heb je acuut klachten of een blessure opgelopen? Wil je direct advies en informatie?

Neem contact op